
Tofucznica – co to takiego?
Kuchnia wegańska pełna jest produktów, z których można przygotować rozmaite dania pełne smaków. Wybierać można wszystko, co roślinne – warzywa, owoce, zboża, orzechy, nasiona strączkowe, jak też grzyby, wodorosty, zioła… Korzystając z bogactwa flory można kosztować prawdziwych specjałów. Nie trzeba również odmawiać sobie dawnych smaków i dań, ponieważ kreatywni pasjonaci odnajdują je i prezentują w nowej wegańskiej odsłonie.
Jedną z takich propozycji jest tofucznica – roślinna wariacja na temat jajecznicy. To wegańskie danie przygotowywane jest na bazie pełnego białka tofu, którego kolor wzbogaca prozdrowotna złota kurkuma, a smak jajeczny zyskuje dzięki niezwykłej soli kala manak. Podobnie, jak do klasycznej jajecznicy – dodać można też wiele innych składników, np. cebulkę, jarmuż, suszone pomidory czy pieczarki, kurki i inne grzyby.